Algemene werking

De kinesitherapie in België wordt hoofdzakelijk aanzien als curatieve somatische zorg. Deze is bestemd voor mensen met verschillende zorggraad en zorgbehoeften, ongeacht de leeftijd en de levensfasen waarin zij zich bevinden.

In tweede instantie heeft de kinesitherapie een - vandaag onvoldoende omschreven en ingevulde - taak inzake primaire en secundaire preventie. 

De kinesitherapeut richt zich vooral op het menselijk bewegen. Voornamelijk in een context van gezond functioneren. Hij richt zich op het herstel, het behoud en het vergroten van de kwaliteit van bewegen. Hij houdt rekening met de meest functionele aspecten van de patiënt, bevordert zijn fysische mogelijkheden, activiteiten en maatschappelijke participatie. De kinesitherapeut levert een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid.

Overheidsinitiatieven en gezondheidsprojecten worden via de kringstructuur tot bij de actieve kinesitherapeut gebracht. Het zijn de lokale besturen van de kringen die het beleid helpen uitzetten en de opportuniteiten registeren voor innovatie en/of knelpunten in de multidisciplinaire samenwerking.

Een sterk netwerk van kringen draagt bij in de verankering van de kinesitherapie binnen de maatschappij. De regionale of lokale kring functioneert als ‘spreekbuis’ voor de leden. De kring behartigt en vertegenwoordigt de plaatselijke belangen van de kinesitherapeut en vertegenwoordigt hen binnen de lokale multidisciplinaire gezondheidsinitiatieven.