RIZIV-begroting 2020 nog steeds niet goedgekeurd

De budgetten voor 2020 voor de gezondheidszorg zijn nog steeds niet gekend. De Algemene Raad van het RIZIV keurde het begrotingsvoorstel af. De bal ligt nu in het kamp van de regering in lopende zaken.


Op 21 oktober onthield de regering zich bij een stemming over de begroting op vlak van gezondheidszorg, omdat er te weinig maatregelen zouden inzitten die goed zijn voor patiënten. Dit heeft als gevolg dat er voorlopig nog altijd geen afspraken kunnen gemaakt worden over de tarieven, en dat patiënten van bepaalde zorgberoepen – waaronder kinesitherapeuten – dus niet weten hoeveel zij in 2020 terugbetaald zullen krijgen. Opmerkelijk is dat de regering het voorstel van het Verzekeringscomité afkeurde zonder een alternatief voor te stellen.

“De patiënt staat centraal in onze gezondheidszorg. Dat moet je ook zien in de begroting, en dat was hier te weinig het geval: bijna alle nieuwe investeringen zouden naar structuren en zorginstellingen gaan, bijna geen enkele naar de patiënt zelf", aldus minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

Doordat de begroting afgekeurd werd, is de regering in lopende zaken nu aan zet om het budget te bepalen. De vraag is echter hoe dat zal verlopen. “Indien er verder gewerkt wordt met voorlopige twaalfden, betekent dat concreet dat er geen indexatie voor de zorgsector zal plaatsvinden”, zegt Peter Bruynooghe, voorzitter van AXXON, PTiB. Het zal alleszins een moeilijk proces worden om in de verschillende commissies akkoorden en overeenkomsten te sluiten voor 2020. Op dat vlak belooft het een woelig jaareinde te worden. Ook is het uitkijken wat de regering zal voorstellen om de groeiende uitgaven van de farmasector in bedwang te houden. Op het geneesmiddelenbudget moet er in 2020 minstens 162 miljoen euro bespaard worden.

  • CareConnect
  • Trenker
  • WVVK