“You’ve got mail!” De eHealthBox voor kinesitherapeuten

In tijden van toenemende digitalisering is het voor zorgverleners steeds belangrijker om op elektronische wijze te werken en communiceren. Dit is echter niet altijd zonder risico. Daarom richtte de overheid het eHealth-platform op, waarmee zorgverleners op een veilige manier aan de slag kunnen.


Onderdeel van dit platform is de dienst eHealthBox, een beveiligde elektronische brievenbus, die specifiek ontwikkeld werd voor de zorgverleners en instellingen. De bedoeling is om een beveiligde elektronische mededeling van de nodige vertrouwelijke en medische gegevens tussen de Belgische actoren in de gezondheidszorg mogelijk te maken. Mails die onderschept zouden worden, zijn onleesbaar voor een derde partij, aangezien alle communicatie versleuteld is.

Voor de kinesitherapeuten is het gebruik van eHealth relatief beperkt. Op dit ogenblik zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar voor ons beroepsveld. Het RIZIV zal echter steeds meer gebruik maken van deze elektronische communicatiedrager om bijvoorbeeld te informeren omtrent de conventie. Concreet betekent dit op lange termijn dat u bij een nieuwe overeenkomst niet langer een papieren tekst per post zult ontvangen. AXXON raadt daarom alle kinesitherapeuten aan om zich vertrouwd te maken met de eHealthbox, zodat u geen belangrijke informatie mist.

Op vraag van AXXON gaf de voorzitter van de conventiecommissie recent aan dat er zo’n 800 kinesitherapeuten actief hun eHealthBox gebruiken. Er zijn met andere woorden nog te weinig gebruikers om alle communicatie vanuit het RIZIV via de eHealthBox te laten verlopen. Het gebruik hiervan wordt dus een echt werkpunt voor alle kinesitherapeuten, want de RIZIV-communicatie zal niet op papier blijven lopen. 2020 wordt het jaar van de dematerialisatie!

Hoe krijg ik toegang tot mijn eHealthBox ?  

  • Surf naar www.ehealth.fgov.be en kies uw taal.
  • Klik op “Beroepsbeoefenaars in de gezondheidzorg”.
  • Klik vervolgens op “My eHealth” rechts bovenaan.
  • U kunt inloggen via de door u gekozen methode (eID-kaartlezer, itsme-app, token, …)
  • CareConnect
  • Trenker
  • WVVK