Mathera

Tijdens het AXXON Congres 2025 stellen we met plezier vijf boeiende sprekers voor die hun expertise delen binnen het luik ABSG Mathera. Hun lezingen beloven een boeiende kijk op manuele kinesitherapie vanuit diverse invalshoeken. Hieronder maak je kennis met hen!

Benieuwd naar welke thema's er nog aan bod zullen komen op 20 september?

Klik hier voor het volledige programma en schrijf je in!


 

Roger Kerry - A new way to practice manual therapy (sessie 1) - Engelstalig

Musculoskeletale aandoeningen zijn de grootste oorzaak van wereldwijde invaliditeit en ziektelast. Manuele therapie (MT) wordt vaak aanbevolen in klinische richtlijnen en gebruikt bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen. Traditionele systemen van manuele therapie (TMT) zijn gebaseerd op principes zoals door de behandelaar geleide beoordelingen, patho-anatomisch redeneren en techniek-specificiteit. Deze historische principes worden echter niet ondersteund door het huidige bewijs. Gegevens uit klinische onderzoeken ondersteunen daarentegen de klinische en kosteneffectiviteit van manuele therapie als interventie voor musculoskeletale aandoeningen, wanneer deze wordt ingezet als onderdeel van een breder zorgpakket. Deze lezing presenteert een model van moderne manuele therapie dat afstand neemt van niet-onderbouwde traditionele principes en in plaats daarvan een op bewijs gebaseerde, persoonsgerichte en humanistische benadering biedt.
 
Dr. Roger Kerry is hoogleraar Fysiotherapie Educatie aan de University of Nottingham, VK, en gekwalificeerd Chartered Physiotherapist. Hij is honorair Fellow van de Musculoskeletal Association of Chartered Physiotherapists. Zijn onderzoek richt zich op bijwerkingen en interventies aan hoofd en nek, met bijzondere aandacht voor causaliteit. Daarnaast doet hij onderzoek naar causaliteit in de gezondheidswetenschappen binnen de wetenschapsfilosofie, het onderwerp van zijn promotieonderzoek. Hij heeft veel gepubliceerd en spreekt regelmatig op internationale conferenties. Roger ontving twee prestigieuze Lord Dearing Awards voor onderwijsinnovatie en werd door JISC erkend als Higher Education Social Media Superstar. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar in de alt-countrybands Lawrence County en Seven Dark Lords.

 

Jan Pool - Position statement Manipulaties en mobilisaties bij baby's, kinderen en adolescenten (sessie 12) - Nederlandstalig

Manipulatie- en mobilisatietechnieken worden toegepast bij musculoskeletale aandoeningen, ook bij zuigelingen, kinderen en adolescenten. De effectiviteit ervan is onzeker, en het gebruik kan variëren van milde tot ernstige bijwerkingen. Dit heeft geleid tot overheidsaandacht, zoals in Australië, en zelfs regelgeving. Ondanks toepassing bij diverse pediatrische aandoeningen is er weinig bekend over de baten en risico’s bij deze populatie. Daarom werd een internationale taskforce opgericht door IFOMPT en IOPTP, met als doel een wetenschappelijke onderbouwing te ontwikkelen. Veilig en effectief gebruik vraagt bovendien om valide en betrouwbare meetinstrumenten voor goed klinisch redeneren. De taskforce voerde een scoping review, twee klinimetrische reviews en een Delphi-onderzoek uit, wat resulteerde in een positieverklaring met aanbevelingen voor de praktijk. Deze lezing licht dit werk toe.

Jan Pool is fysiotherapeut en manueel therapeut, met een master in Epidemiologie (VU Amsterdam) en een PhD in Geneeskunde. Hij werkte als universitair hoofddocent, coördineerde de masteropleiding Orthopedische Manuele Therapie en was senior onderzoeker Leefstijl & Gezondheid aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast was hij ruim 30 jaar klinisch actief, en bekleedde functies binnen NVMT, IFOMPT en de internationale taskforce over spinale manipulatie bij kinderen. Hij publiceerde meer dan 40 artikelen over musculoskeletale aandoeningen en epidemiologie. Voor zijn werk ontving hij de David Lamb Memorial Research Award (2012, Quebec) en de IFOMPT Honorary Life Service Award (2024, Basel).

 

Paul Thiry - La récolte de données cliniques et l’IA dans la lombalgie (sessie 23) - Franstalig

Dr. Paul Thiry is kinesitherapeut en manueel therapeut, en behaalde een doctoraat in de biomechanica en bio-ingenieurswetenschappen. Hij is bestuurder van MATHERA.be en actief lid van het bureau van de Federale Raad voor de Kinesitherapie (CFK) binnen de FOD Volksgezondheid. Binnen deze raad is hij voorzitter van de werkgroep "Bijkomende Beroepskwalificaties". Daarnaast is hij plaatsvervangend lid van de Technische Raad voor de Kinesitherapie (CTK) bij het RIZIV. Dr. Thiry behaalde ook een certificaat in artificiële intelligentie in de geneeskunde en digitale gezondheid aan de ULB en U-Mons.

 

 


 

Frédéric Dierick & Renaud Hage - Réadaptation 4.0 : Connecter Recherche, Enseignement et Pratique Clinique grâce aux Technologies Numériques (sessie 29) - Franstalig

Revalidatie 4.0 steunt op de integratie van digitale technologieën zoals inertiële sensoren, virtual reality, telerevalidatie en artificiële intelligentie. Het doel is om de evaluatie en behandeling van patiënten in realistische omstandigheden te optimaliseren. Onderzoek toont aan dat draagbare systemen klinisch valide zijn voor het meten van fysieke activiteit, valrisico en bewegingsstoornissen bij neuro- en musculoskeletale aandoeningen. AI, toegepast op data van deze sensoren, verbetert de detectie en classificatie van functionele stoornissen. Deze technologieën dragen ook bij aan innovatief en evidence-based onderwijs. Hoewel uitdagingen zoals interoperabiliteit, veiligheid en ethiek blijven bestaan, bevordert dit geïntegreerde model de samenwerking tussen onderzoek, kliniek en onderwijs – in het kader van een gepersonaliseerde, digitale kinesitherapie.

Frédéric Dierick (links) is doctor in de kinesitherapie en revalidatie (UCLouvain) en hoofd van het RehaLAB in het Rehazenter in Luxemburg. Hij is gespecialiseerd in bewegingsanalyse en coördineert Europese projecten gericht op technologische innovatie in de revalidatie. Hij droeg bij aan de ontwikkeling van draagbare, betaalbare sensoren en hun toepassing bij patiënten in realistische (ecologische) omstandigheden. Zijn expertise in virtual reality blijkt onder andere uit de aanpassing van de DidRen-test (DidRen VR) en zijn betrokkenheid bij klinische studies binnen het project SCALE-UP4REHAB. Al meer dan vijf jaar zet hij zich in voor de integratie van onderzoek, klinische praktijk en onderwijs via projecten zoals NOMADe en SCALENEo.

Renaud Hage (RH) (rechts) is doctor in de Motorische Wetenschappen aan de UCLouvain en erkend manueel therapeut. Hij is gastdocent aan de UCLouvain en docent in de permanente opleiding manuele therapie aan dezelfde universiteit. Als onderzoeker is hij actief op het gebied van klinisch redeneren (SCALENEo) en nekpijn (ontwikkeling van de DidRen VR) binnen het CeREF technique (HELHa, België). Daarnaast blijft hij klinisch actief met een specialisatie in nekklachten in zijn eigen praktijk voor manuele therapie (TFTM) in Brussel. RH is voorzitter van de Belgische vereniging voor manuele therapie (MATHERA.be) en lid van de erkenningscommissie voor manuele therapie van het Belgische ministerie van Volksgezondheid.

 

Benieuwd naar welke thema's er nog aan bod zullen komen op 20 september?

Klik hier voor het volledige programma en schrijf je in!


  • WVVK