Powertraining tijdens het peripartum

Date 2024-06-01
Heure 09:00
Prix non-membres 280
Prix membres AXXON 280
Prix membres AXXON & ABCIG 220

Sprekers

Yousra Jaddour
Denise Bruinhof

Inhoud

Deze cursus kadert zich binnen de begeleiding van pre- en postnatale vrouwen die klachten hebben en willen blijven sporten en/of waarbij oefeningen bijdragen aan de verbetering van de klachten.

Zwangere vrouwen en moeders komen veel bij de kinesitherapeut. Het zij met klachten, het zij preventief. Kennis rondom trainen is waardevol zodat er gerichte oefeningen kunnen worden meegegeven die klachten kunnen voorkomen of verbeteren.

In deze cursus wordt de behandeling besproken van een patiëntenpopulatie bestaande uit patiënten in de perinatale periode.

Leerdoelen

Tijdens de cursus gaan we dieper in op de fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap, de impact van een bevalling en het postpartum herstel. Hoe kunnen we vrouwen in deze fase van hun leven op veilige en verantwoorde wijze laten trainen? Welke oefeningen zijn aan te raden, welke trainingsvormen kunnen beter vermeden worden? Aangezien kinesitherapeuten al over een ruime theoretische basiskennis beschikken, ligt de focus tijdens de cursus op de praktijk. We nemen verschillende oefeningen door die kun aanbieden aan de pre- en postnatale doelgroep, hoe voel je deze oefeningen goed uit en welke schaling-opties zijn er. Na afloop heeft de kinesist een grote database van oefeningen per trimester en voor postnataal herstel voelt de kinesist zich zeker over welke oefeningen in welke fase gegeven kunnen worden, wat de rode vlaggen zijn en wat de contra-indicaties zijn. In de praktijk kan de kinesist van meerwaarde zijn voor de patiënt door niet alleen eventuele klachten te verhelpen maar ook oefeningen mee te geven als huiswerk waar de patiënt zelf mee aan de slag kan.

Zelfstudie

Er wordt vooraf geen zelfstudie verwacht van de deelnemers.

 

Max. 30 deelnemers – First come, first served.

BICAP behoudt zich het recht voor om de cursus te annuleren als het aantal inschrijvingen lager is dan 15 personen.