Kinepedia

De magie van buiklig

Movekids.be, ontstaan vanuit de ABSG Kinepedia, lanceerde onlangs een campagne om baby’s meer op de  buik te leggen aan de hand van een flyer en poster: “De magie van buiklig”. Daarin volgen ze de meest recente adviezen van de WHO (2020) waarin als kernpunt vermeld wordt dat baby’s meer moeten bewegen, gebaseerd op 3 pijlers: geef je baby voldoende bewegingsvrijheid, pas regelmatig buikligtussendoortjes toe en varieer voldoende. 

“Een baby regelmatig in buikligging brengen heeft wel degelijk een impact op de gezondheid van het kind. Volgens de meest recente wetenschappelijk inzichten leidt dit tot een betere en snellere grove motoriek en algemene bewegingsontwikkeling, een lagere BMI-score en dus minder kans op overgewicht, en een sneller vermogen om zelf van positie te kunnen veranderen. Zo worden baby’s sneller zelfredzaam en kunnen ze vroeger aan de volgende bewegingsontwikkelingsfase beginnen.” 
- Prof.-dr. Dominique Hansen, hoogleraar inspanning en revalidatie UHasselt 

Als kinderkinesitherapeuten zien we vaker baby’s met een vertraagde motorische ontwikkeling of een voorkeurshouding omwille van, onder andere, een tekort aan buikligervaring. Omdat vanuit de wetenschap geadviseerd wordt om baby’s op de rug te laten slapen omwille van het verlaagde risico op wiegendood (Back to sleep-campagne), vinden veel jonge baby’s en hun ouders het moeilijk om buikligging toe te passen. Baby’s vinden het vaak ongemakkelijk en ouders weten niet hoe buikligging te integreren in de dagdagelijkse speelmomenten en handling. Daarom is er vanuit Kinepedia een folder en een flyer opgemaakt, met eenvoudige tips voor jonge ouders, om aan de slag te kunnen. De bedoeling is dat deze folders wijd verspreid worden onder alle hulpverleners die met jonge baby’s werken. Het project heeft de medewerking van Kind en Gezin, die het mee integreren in hun recente campagne ‘1-2-3 baby beweeg’. O.a. de kinderafdelingen in ziekenhuizen hebben de flyers reeds ontvangen, samen met de consultatiebureaus van Kind en Gezin. Ook een aantal afdelingen materniteit hebben zich reeds achter de campagne geschaard. 

Leden van Kinepedia hebben deze flyers en affiche reeds met de post gekregen.  Andere kinesitherapeuten die graag mee deze campagne onder de aandacht willen brengen, kunnen de nodige info vinden via de website movekids.be. 

Kinepedia is van plan in de toekomst nog andere projecten te lanceren over de motorische ontwikkeling van kinderen. Deze zullen allemaal onder de overkoepelende naam ‘movekids’ gelanceerd worden. Meer info vind je op movekids.be, vooruitopdebuik.be, en de website van Kind en Gezin. 

 

  • WVVK