Rookstop

Hoe kan ik patiënten helpen om te stoppen met roken?

Als kinesitherapeut kom je mogelijks in contact met patiënten die roken. Dit kan ook een effect hebben op hun fysieke toestand. Wil je hen helpen om te stoppen met roken? Dan kan een doorverwijsgesprek naar een tabakoloog een eerste stap zijn. De VRGT stelde een video op met tips hoe je een doorverwijsgesprek kunt opstarten. Deze kan je hier raadplegen.

Daarnaast werd er een gratis e-learning voor doorverwijzer opgesteld. Zo leer je op je eigen tempo hoe je een positieve impact kunt hebben op het rookgedrag van je patiënt.

Klik hier om naar de e-learning te gaan

En zo'n elektronische sigaret, hoe zit het daarmee? Het is nog altijd schadelijker dan niet roken, maar is wel minder gevaarlijk dan gewone sigaretten, en kan dus als rookstopmiddel worden ingezet. Lees hier het volledige advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Welke boodschap over stoppen met roken geef je aan de rokers die je ontmoet?

Gezond Leven geeft een duidelijk overzicht van hoe je dat het beste aanpakt. Waar leg je de focus op, welke argumenten haal je aan, en welke hulpmiddelen bestaan er. Je vindt het hier

Hoe kan zo'n gesprek bij een kinesitherapeut verlopen?

In deze brochure vind je ook verschillende tips en een stappenplan om je patiënt aan te spreken en te helpen om te stoppen met roken. Klik op de afbeelding om de brochure te bekijken

 

Meer informatie over stoppen met roken vind je ook bij de campagne van het departement Zorg en Gezondheid: Frisse start

Bezoek hier de webpagina

  • WVVK