Burn-out

Als ondernemer uitkomen voor een burn-out is nog altijd taboe. Hoog tijd om dat taboe te doorbreken. Want als ondernemer het probleem durven te benoemen, is de eerste stap richting voorkomen. Het project ‘De Veerkrachtige Zelfstandige’ is een initiatief van UNIZO, opleidingsinstelling Integraal en socialedienstengroep Liantis en richt zich exclusief op zelfstandigen.

Bevlogenheid, een troef maar soms ook een valkuil

Zelfstandigen zijn ondernemers, doeners. Zij zijn hun eigen baas, kunnen vaak autonoom werken en zelf de richting bepalen waarheen ze gaan. Zij zijn erin geslaagd een eigen zaak uit te bouwen die aansluit bij hun vaardigheden en interesses ? Dat verklaart de dynamiek en bevlogenheid van vele ondernemers.

Mooi toch ? Maar toch opletten geblazen. De kwaliteiten die van iemand een succesvol ondernemer maken, kunnen hem of haar ook in de problemen brengen. Een drukke agenda brengt stress teweeg. En dat is op zich goed, want die stress helpt ons om veel werk te verzetten. Maar te veel stress is gevaarlijk. Dan geraakt de energiebalans verstoord en werkt stress averechts. Als je niet oplet, kom je in een negatieve spiraal die je normaal functioneren belet. Dan loert burn-out om de hoek.

De werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) uit 2016 gaf al aan dat maar liefst 42,8 % van de zelfstandigen de werkdruk problematisch vond en dat voor 26,6 % het werk emotioneel belastend was.

Wens je meer informatie? Dan kan je die steeds hier terugvinden.

 

Een beetje stress is helemaal niet erg, en zelfs gezond. Maar wanneer spreek je van chronische stress, en hoe kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out? Psycholoog Yuna van den Adel legt dit haarfijn uit en vertelt ook hoe je chronische stress en een burn-out kan voorkomen en behandelen.

Beluister de podcast

 

Burnout gids voor zorgverleners

Burn-out in de praktijk neemt toe in de wereld van drukbezette kinesitherapeuten en professionals in de gezondheidszorg.

‍In deze Engelstalige gids geeft Physitrack inzicht in de oorzaken van burn-out bij artsen, effectieve preventiestrategieën en een schat aan andere tips en suggesties.

Download de gratis gids op deze pagina

  • WVVK