AXXON promoot ...

AXXON heeft een veelzijdige missie. We staan dagelijks met praktisch advies onze leden bij, en we brengen aandachtspunten en dossiers tot bij de beleidsmakers. Naast deze belangrijke taken, wil de beroepsvereniging ook de kinesitherapie promoten. We geven het prachtige beroep de aandacht die het verdient door op alle mogelijke manieren de onmisbare rol van kinesitherapie in de maatschappij te belichten. 

Het zijn niet enkel de leiders van het land waarbij we gaan aankloppen. Ook de pers, patiëntenverenigingen en andere zorgverleners bijvoorbeeld hebben er baat bij om te weten wat kinesitherapie allemaal inhoudt. Zo kan iedereen de aangepaste zorg krijgen die nodig is. 

AXXON op visite

Regelmatig kan je onze collega's terugvinden op vakbeurzen en evenementen in de sector. Zo kon je ons in oktober 2021 spotten op de Huisartsenconferentie en -vakbeurs van Domus Medica. We brachten er de kinesitherapie onder de aandacht door middel van woord én beeld: projecten rond lage rugpijn, Claudicatio, KineCoach en interdisciplinaire samenwerking (lezing door Ann Coppé) en preventie (lezing door Ann De Zitter en Jean Van Hoornweder). Ook op de digitale conferentie van ReumaNet ReumaNu stond AXXON te stralen met een stand! 

Ieder jaar trekt AXXON naar de schoolbanken. We willen graag de kinesitherapeuten van morgen ontmoeten en uitnodigen om met ons kennis te maken. Tijdens hun studie kunnen ze genieten van een gratis lidmaatschap en na de diploma-uitreiking kan een starter aansluiten aan een supervoordelig tarief. Contact met de studentenclubs bewegingswetenschappen in alle grote studentensteden mag uiteraard niet ontbreken. 

Publicaties

Je kan ons bijvoorbeeld regelmatig terugvinden in magazines van andere organisaties. Meteen denken we aan het blad inMotion dat door Dag van de Zorg gepubliceerd wordt. Twee keer per jaar wordt het magazine gratis verstuurd naar alle directies en kaderleden in de zorg- en welzijnssector. Daarnaast krijgen ook secundaire scholen, (hoge)scholen en universiteiten, leveranciers én producenten actief in de sector het magazine in de bus. In 2021 brachten we onze nieuwe AXXON-app naar voren. Een kinesitherapeut vinden was nog nooit zo gemakkelijk. Ook aan de Federatie Vrije Beroepen leveren we regelmatig een bijdrage voor hun ledenmagazine De Vrije Beroeper. Deze lectuur bundelt interessante informatie voor vrije beroepers en spit relevante en actuele thema's dieper uit. 

Ook met eigen publicaties proberen we onze boodschap te verspreiden. Zo is er een Meerjarenplan vertrokken naar alle stakeholders. AXXON bespreekt de punten die op de agenda gezet zijn of moeten worden in de nabije toekomst. Actuele probleemstellingen kaarten we tevens aan via persberichten naar de Belgische media. 

Dag van de kinesitherapie

Elk jaar wordt er op 8 september de internationale dag van de kinesitherapie gevierd. AXXON grijpt elke editie een ander thema vast waarover meer uitleg wordt gegeven aan alle kinesitherapeuten en het brede publiek. In 2014 bijvoorbeeld kwamen we met een sensibiliseringscampagne naar voren rond te zware boekentassen. Begin september staat helemaal in teken van 'Terug naar school', dus moet er ook aandacht gevestigd worden op de ergonomie van de dagelijkse schooltrips. Bekijk hier nogmaals onze tips voor een goede rugzak! Elk jaar zijn er tal van posters beschikbaar. De liefde voor alle kinesitherapeuten werd via een poster de wereld in gestuurd tijdens Dag van de kine 2018. Met de campagne 'I love my kine' gingen kine en patiënten samen op de foto om elkaar een hart onder de riem te steken. In 2019 stalen verschillende ABSG's en ABCIG's de spotlight. Elke dag werd er een webinar georganiseerd vanuit een andere interessegroep. Tijdens de editie van 2020 lag uiteraard de focus volledig op COVID-19. Revalidatie na een besmetting stond centraal, maar ook hoe je toch genoeg beweegt en een correcte houding aanneemt tijdens het thuiswerken. AXXON maakte hiervoor een leuke video. In 2021 lag de focus op preventieve kinesitherapie tijdens de Week van de Preventie. Het promoten van een gezonde levensstijl in het algemeen behoort tenslotte ook tot het takenpakket van elke zorgverlener. In 2022 werd de volle aandacht gegeven aan de band tussen kinesitherapeut en patiënten met reumatische aandoeningen, door middel van twee pakkende getuigenissen. In 2023 werd dit thema verder uitgebreid met de focus op artritis. Een wetenschappelijk artikel, een internationale toolbox en de geschiedenis van de kine kregen onze leden in hun inbox. 

 

  • WVVK