Kinepedia
We stellen met trots deze vijf inspirerende sprekers voor die hun expertise delen binnen het luik ABSG Kinepedia. Hun lezingen beloven een boeiende kijk op pediatrische kinesitherapie vanuit diverse invalshoeken. Hieronder maak je kennis met hen!
Benieuwd naar welke thema's er nog aan bod zullen komen op 20 september?
Klik hier voor het volledige programma en schrijf je in!
Emma Rheel - Pijn bij kinderen: de impact van ouderlijke responsen en pijneducatie op pijn-gerelateerde uitkomsten bij kinderen (sessie 4) - Nederlandstalig
Emma Rheel stelt haar doctoraatsonderzoek voor over de invloed van ouderlijke reacties en pijneducatie bij kinderen. Haar werk omvat studies bij gezonde schoolkinderen en bij kinderen die leven met of na kanker. In het eerste deel onderzocht ze hoe de aanwezigheid van ouders bij medische ingrepen en hun reacties de pijnervaring van kinderen beïnvloeden. In het tweede deel voerde ze twee experimentele studies uit. Daarin werd het effect getest van een korte educatieve video over pijn op kinderen, en hoe ouderlijke verbalisaties hierbij een rol speelden. Het derde deel richtte zich op het aanpassen van pijneducatie voor kinderen met of na kanker. Tijdens haar lezing licht Emma de verschillende onderdelen en bevindingen van haar doctoraat toe.
Ze behaalde in 2017 haar master in Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent. Daarna volgde ze de lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen. Sinds 2018 werkte ze als doctoraatsonderzoeker aan de VUB en de UGent binnen de Pain in Motion-onderzoeksgroep. In 2022 promoveerde ze met een proefschrift over pijn bij kinderen. Momenteel werkt ze als postdoctoraal onderzoeker aan de VUB. Haar focus ligt op pijn en slaapproblemen bij kinderen die leven met of na kanker.
Paul Coucke - Ons genoom: vandaag en morgen (sessie 16) - Nederlandstalig
Prof. Paul Coucke is bio-ingenieur en behaalde in 2001 zijn doctoraat in de Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is momenteel hoogleraar aan de Universiteit Gent, waar hij doceert in de biomedische richting, audiologie en logopedie. Daarnaast is hij staflid aan het Centrum voor Medische Genetica van het Universitair Ziekenhuis Gent (UZGent). Hij is gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek en genetisch onderzoek bij de mens. Hij treedt ook op als gerechtsdeskundige voor DNA-onderzoek.
Zijn wetenschappelijke interessegebieden omvatten onderzoek naar genetische hart- en skeletaandoeningen. Hij onderzoekt dit zowel bij mensen als bij zebravissen, die hij als diermodel gebruikt. Prof. Coucke publiceerde meer dan 250 wetenschappelijke artikels in gerenommeerde vakbladen. Van 2016 tot 2018 was hij president van de Belgian Society of Human Genetics. Hij geeft regelmatig lezingen op zowel nationaal als internationaal niveau.
David Guedin - Renforcement musculaire chez les enfants (sessie 21) - Franstalig
Kun je echt krachttraining doen met kinderen? Zo ja, vanaf welke leeftijd? Is het gunstig voor jongeren met een motorische handicap, vooral voor mensen met hersenverlamming? En op hoge intensiteit? Deze conferentie doorbreekt de clichés en geeft je praktische, leuke en wetenschappelijke sleutels om spierversterking effectief te integreren in de kinderrevalidatie. Vertrek met duidelijke, concrete en direct toepasbare elementen.
David GUEDIN is al 26 jaar fysiotherapeut, gezondheidsmanager en trainer, gespecialiseerd in het ondersteunen van jongeren met een handicap. Hij werkt parttime in het sensorische en motorische systeem in Dijon met jongeren van 3 tot 20 jaar. Zijn resterende tijd wordt besteed aan de animatie van cursussen in IFMK en opleidingen in heel Frankrijk en België (600 lesuren per jaar). Hij is gepassioneerd over de voordelen van spierversterking, die de functionele onafhankelijkheid, het gevoel van eigenwaarde en de kwaliteit van leven van zijn patiënten kan verbeteren.
Griet De Witte - Lateralisatie (sessie 24) - Nederlandstalig
Griet Dewitte is al meer dan 30 jaar werkzaam als pediatrisch kinesitherapeut. Zij deed ervaring op in de revalidatiesector, buitengewoon onderwijs en in haar zelfstandige praktijk. Zij werkt momenteel in het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen en het Referentiecentrum Autisme van het UZ Gent. Sedert meer dan 10 jaar is zij ook lector binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent. Zij is co-auteur van diverse publicaties rond DCD en psychomotorische therapie en coördineert het Postgraduaat ‘Psychomotoriek bij kinderen en jongeren’ aan de UGent.
Geoffroy Saussez - L'apprentissage moteur dans la rééducation (enfants et adultes) (sessie 28) - Franstalig
Of het nu om een aangeboren of verworven aandoening gaat, het optreden van een niet-progressieve hersenletsel (bijvoorbeeld: beroerte, cerebrale parese) leidt vaak tot stoornissen in de controle van beweging en houding, wat resulteert in motorische en functionele beperkingen. Deze beperkingen gaan vaak gepaard met bijkomende stoornissen en een complexe evolutie, wat een langdurige multidisciplinaire aanpak vereist.
De inzichten rond motorisch leren zijn de afgelopen decennia sterk geëvolueerd, zowel bij personen zonder specifieke aandoening als bij mensen met een hersenletsel. Deze actuele kennis maakt het vandaag mogelijk om een reeks klinische aanbevelingen te formuleren met betrekking tot training en (her)leren van beweging in de behandeling van personen met een hersenletsel.
Deze presentatie heeft als eerste doel om deze verschillende elementen, die gericht zijn op het ontwikkelen van bewegingscontrole, te bespreken en toe te lichten. In een tweede deel wordt verkend en besproken hoe deze principes kunnen worden toegepast binnen onze revalidatiepraktijk, onder andere aan de hand van klinische voorbeelden.
Benieuwd naar welke thema's er nog aan bod zullen komen op 20 september?