Oncology

We stellen met trots deze 4 inspirerende sprekers voor die hun expertise delen binnen het luik ABCIG Oncology. Hun lezingen beloven een boeiende kijk op pediatrische kinesitherapie vanuit diverse invalshoeken. Hieronder maak je kennis met hen!

Benieuwd naar welke thema's er nog aan bod zullen komen op 20 september?

Klik hier voor het volledige programma en schrijf je in!


 

Nele Adriaenssens, Wim Van Driessche, Rudi Frankinouille & Ann De Groef - Exercise is Medicine in Oncology (sessie 19) - Engelstalig

Deze sessie, georganiseerd door de ABCIG Oncology groep, belicht het belang van fysieke activiteit tijdens het volledige kankertraject. Vier experten delen inzichten en praktische strategieën om patiënten te motiveren actief te blijven, van diagnose tot revalidatie en zelfs terugkeer naar topsport. 

Nele Adriaenssens (VUB) opent de sessie met een introductie tot het vakgebied exercise oncology. Ze bespreekt de sterke wetenschappelijke evidentie die aantoont dat regelmatige lichaamsbeweging vermoeidheid, angst en depressie vermindert, en de levenskwaliteit en fysieke functie van (ex-)kankerpatiënten verbetert. Wim Vanden Driessche (AZORG Aalst) gaat vervolgens in op hoe fysieke capaciteit veilig kan worden geëvalueerd en hoe oefenprogramma’s op maat kunnen worden opgesteld. Hij legt uit hoe training afgestemd wordt op de individuele noden en doelen van patiënten, met aandacht voor veiligheid en effectiviteit. Na een korte pauze bespreekt Rudi Frankinouille (UA) het traject van terugkeer naar topsport na kanker. Hij benadrukt het belang van een geleidelijke, gestructureerde aanpak met multidisciplinaire ondersteuning om prestaties te optimaliseren en risico’s te beperken.Tot slot focust An De Groef (UA-KUL) op gedragsverandering en motivatie. Ze presenteert strategieën zoals doelgericht werken, plezier verhogen en ondersteuning op maat, om kankerpatiënten te helpen actief te blijven, ondanks de uitdagingen die ze ervaren.

Deze sessie biedt zorgverleners praktische inzichten en tools om beweging duurzaam te integreren in de oncologische zorg, van revalidatie tot sporthervatting.

Prof. Nele Adriaenssens is sinds 2012 deeltijds verbonden aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de VUB als hoofddocent en is principal investigator van de onderzoeksgroep Rehabilitation Research. Haar onderzoeksprojecten en publicaties zijn geconcentreerd binnen de oncologie en lymfologie. Ze heeft een bijzondere expertise binnen de exercise-oncology-pharmacokinetics. Binnen haar onderwijsopdracht is ze o.a. titularis van het interuniversitaire opleidingsonderdeel ‘Rehabilitation of oncologic disorders’ in de 2de master opleidingstraject Inwendige aandoeningen, evenals voorzitter van het postgraduaat lymfologie en oncologie aan de VUB en kernlid van de KineCoach opleiding Oncologie. Daarnaast is ze actief (bestuurs)lid van de Belgische Vereninging voor Lymfologie, de thematische werkgroep 'kanker' van de European Region World Physiotherapy, Liaison voor België in IPT-HOPE en voorzitter van de Special Interest Group Lymphedema van IPT-HOPE. Ze is deeltijds verbonden aan de dienst Medische Oncologie van het UZ Brussel als coördinator van de Oncologische Revalidatie, waar ze reeds een tiental jaren het kankerrevalidatieprogramma Just Move leidt.

 

Wim Van Driessche is sport- en inspanningsfysioloog in het AZORG ziekenhuis te Aalst (voorheen OLV Aalst). Hij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van sportmedische testen, inspanningstesten en krachttesten, zowel bij topsporters als bij revalidanten (uit diverse pathologieën). Daarnaast test en begeleidt hij topsporters in hun trainings- en revalidatietrajecten. Hij is actief betrokken bij revalidatieprogramma’s die gericht zijn op fysieke activiteit tijdens en na kankerbehandeling, sport en beweging tijdens Reuma & bij diabetes en obesitas.

 

 

Rudi Frankinouille coördineert en coacht sinds 2016 beweeg- en sporttrajecten voor patiënten. Naast intensieve projecten zoals triatlon en Xterra triatlon voor kankerpatiënten begeleidt hij ook een laagdrempliger sporttraject "Onklopbaar". Dit is een looptraject van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen om gerevalideerde patiënten uit diensten oncologie, cardiologie, neurologie en fysische geneeskunde te begeleiden naar de Antwerp 10 Miles. Daarnaast is hij al meer dan 15 jaar coach van intensieve sporters en begeidt hij sinds enkele jaren ook return-to-sport oncologische patiënten.

 

Prof. An De Groef is docent aan de Universiteit Antwerpen en kinesitherapeute. Ze heeft een bijzondere interesse in de evaluatie, preventie en behandeling van verschillende comorbiditeiten die voortvloeien uit kankerbehandelingen, met een specifieke focus op actieve therapieën. Haar expertise ligt met name op het gebied van pijn en schouderklachten na borstkanker.

 

 

Benieuwd naar welke thema's er nog aan bod zullen komen op 20 september?

Klik hier voor het volledige programma en schrijf je in!


  • WVVK