Welke partijen willen de -25%-regel afschaffen?

We vroegen aan alle grote Belgische partijen wat hun standpunt is over de 25%-regel die patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten discrimineert. U leest hier hun antwoorden.

 


Na de 5 meer algemene vragen die we hen voorlegden, stelden we hen deze keer maar één duidelijke vraag:

 

Als uw partij wordt verkozen, welke maatregel zal deze dan nemen met betrekking tot het uitvoeren van de artikelen 85 en 86 van de kwaliteitswet van 22 april 2019 via artikel 87 (wat ervoor zorgt dat de 25%-regel verdwijnt)?

 

Onze partij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze artikelen zo snel mogelijk in voege treden.

cd&v streeft naar een afschaffing van huidige 25%-regel voor kinesisten, vroedvrouwen en paramedici die de patiënt disproportioneel straft.


We spreken ons bewust niet uit. Deze eis is maar één element in een veel breder verhaal dat we samen moeten bekijken. Voor ons staat voorop dat de conventie aantrekkelijker wordt en de conventiegraad verhoogt.


Onze partij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze artikelen zo snel mogelijk in voege treden.

Wij hebben de afgelopen legislatuur vanuit de oppositie regelmatig geprobeerd om deze artikelen te laten uitvoeren door de regering. Voor ons is dit een belangrijke prioriteit en we hebben het dan ook expliciet in ons verkiezingsprogramma opgenomen:

We schaffen de “25 procent-regel” bij kinesisten en andere zorgverstrekkers af. Deze stelt dat een patiënt 25 procent minder van de overheid terugbetaald krijgt als de zorgverstrekker niet geconventioneerd is. Voor de N-VA is dat niet te verantwoorden en we maken er dan ook onmiddellijk komaf mee.


Onze partij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze artikelen zo snel mogelijk in voege treden.

De toegang tot kwaliteitsvolle zorg is cruciaal. Het remgeld van de patiënt mag niet afhangen van de conventionering van de zorgverlener, daar worden alleen de patiënten mee gestraft. Bovendien bestaat dergelijk mechanisme niet bij artsen die niet geconventioneerd zijn. Hier wel aan vasthouden is dus niet eerlijk tegenover kinesisten.


Onze partij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze artikelen zo snel mogelijk in voege treden.

Tijdens de vorige zittingsperiode heeft de pvda verschillende amendementen gesteund om een einde te maken aan deze discriminatie van patiënten.


Onze partij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze artikelen zo snel mogelijk in voege treden.

Er is al sinds 2019 een door het parlement goedgekeurde wet die de regel ook effectief afschaft. Het feit dat de meerderheidspartijen zich voor hun weigering nu beroepen op ‘overleg’ en een ‘evaluatie willen afwachten’, is gewoon nonsens. Het Vlaams Belang vindt het hallucinant dat de niet-verkozen Vandenbroucke gewoon weigert om het KB te produceren dat er effectief ook uitvoering moet aan geven. Hij weigert de wil van het parlement uit te voeren en dat is voor het Vlaams Belang gewoon onaanvaardbaar.


Onze partij wil niet optreden ten gunste van de uitvoering van deze artikelen.

We behouden het bestaande verschil in terugbetaling tussen geconventioneerde en niet-geconventioneerde kinesitherapeuten, omdat we het geld van de ziekteverzekering op de eerste plaats willen inzetten bij geconventioneerde kinesitherapeuten. De geconventioneerden verdienen onze prioritaire aanmoediging en steun, want zij zorgen voor tariefzekerheid en betaalbaarheid en dat is heel belangrijk voor alle patiënten. Het budget voor de terugbetaling van kinesitherapie werd deze legislatuur ook fors opgetrokken. Deze inhaalbeweging voor de kiné laat toe om de officiële tarieven voor de geconventioneerde kinesitherapeuten te verhogen, zonder dat het remgeld van de patiënten stijgt.


 

Lees hier het antwoord van de Franstalige partijen. 

  • WVVK